Tipsjakt » Stockholms län » Stockholm » I skuggan av det förflutna

I skuggan av det förflutna

          (0 röster)
Senast uppdaterat: 2019-12-11. Tipsjakt-id: 1639.

Sprid detta event

         
 

Sätt in tipset utan kostnad på din hemsida eller blogg

 

Lägg in I skuggan av det förflutna i din kalender:

Stadsbiblioteket

  • Bild 1 av Stadsbiblioteket
  • Bild 2 av Stadsbiblioteket
  • Bild 3 av Stadsbiblioteket
Kontakta arrangören:
susi holmgren

Tel: 850830900
biblioteket.stockholm.se/

Fler tips från Stadsbiblioteket

Vad I skuggan av det förflutna

Var Sveavägen 73 i Stockholm

När Tipset har gått ut (måndag 27 januari 2020)

Julie Lindahls morföräldrar tillhörde SS under andra världskriget. Helena Trus farmor är ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet. Hur går tidigare generationers skuld och trauman i arv?
Julie Lindahl har i sin bok "Pendeln" utforskat hur hennes morföräldrar, som tillhörde SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, kastat sin skugga över hennes familj och lämnat stort lidande i spåren efter sig. Helena Trus skriver i "Ett kilo socker" om sin farmor, en av de sista överlevande från Förintelsen. Vad händer när inget vittne från Förintelsen längre finns bland oss? Ett samtal om vilka speciella utmaningar det ligger i att ta offrens respektive förövarnas perspektiv för att hedra Förintelsens minnesdag. Moderator: Lars Molin. Programmet ges i samarbete med Norstedts.
Julie Lindahl är författare, utbildare och aktivist bosatt i Sverige. Under en sex år lång resa genom Europa och Latinamerika undersökte författaren arvet efter sina morföräldrar samt konsekvenserna för henne själv och hennes familj. I boken ”Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna” låter Julie Lindahl läsaren följa med på denna dramatiska resa genom mänskligheten och utforskandet av morföräldrarnas radikalisering till renläriga nationalsocialister under andra världskriget. ”Vad är ondska, varifrån kommer den och hur växer den?”
Helena Trus är journalist på Aftonbladet och har genom åren arbetat som programledare, krönikör, nöjesreporter och är numera nyhetsreporter med inriktning på samhällsjournalistik. Hon föreläser även för högstadie- och gymnasieelever om Förintelsen och den nutida antisemitismen. Helena Trus är själv barnbarn till två Förintelseöverlevande och under flera år har hon intervjuat sin farmor Cyla om hennes liv. Med boken ”Ett kilo socker : farmor glömmer aldrig priset på sitt liv” - som handlar om ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet - debuterar Helena Trus som författare. ”Att vara en Förintelseöverlevande kallar farmor inte för en välsignelse, utan ett straff. Att tvingas leva med skulden över att hon lever, inte de”. Fotograf: Kajsa Göransson.

Kategori: 
Övriga evenemang
Pris: från 0 kr/person.
biblioteket.stockholm.se/
Hitta hit: Stockholm » Sveavägen 73
GPS-koordinater: 59.2666588, 17.9453468
Nyckelord: litteratur, biografier, historia, förintelsen, andra världskriget
Tillgängligt: Från 2020-01-27 till 2020-01-27
kl 18:00 - 19:00
Det finns totalt 1 kommentarer om detta evenemang.
Tipsjakt skrev:
6/6 02:02
Gick du på detta evenemang?
Berätta för andra vad du tyckte genom att skriva en kommentar!

Kommentera I skuggan av det förflutna

På Facebook eller här:

(för svar, frivilligt, syns ej)

Hjälp oss att göra Stockholm ännu mer attraktivt och levande. Tipsa om ett kommande evenemang i Stockholm.

Tipsjakt ansvarar ej för utannonserat evenemang.